GENEL GÜVENLİK KURALLARI

Silahınızı kullanmadan önce lütfen buradaki güvenlik bilgilerini okuyunuz.

 

Aşağıda belirtilen güvenlik kuralları, ateşli silahın güvenliğinin SİZİN sorumluluğunuzda olduğunun önemli bir hatırlatmasıdır. Ateşli silahlar tehlikeli olabilirler, zira bu silahlar uygun kullanılmamaları durumunda, mala zarara, ciddi yaralanmalara veya ölümlere neden olabilir.

 

1. SİLAHINIZI ASLA ATEŞ EDİLMESİ GÜVENLİ OLMAYAN BİR ŞEYE DOĞRULTMAYINIZ.

 

Silahı, vücudunuzun herhangi bir bölümüne veya başka bir kişiye doğrultmayınız. Bu, özellikle, silahınıza fişekleri doldururken veya boşaltırken önemlidir. Bir hedefe ateş ederken, hedefin arkasında ne olduğunu bilmeye ve görmeye dikkat ediniz. Bazı mermiler bir milin ötesine kadar bile ulaşabilirler. Eğer hedefi ıskalarsanız veya mermi hedefi delip, geçerse, atışın istenmeyen bir yaralamaya veya zarara neden olmadığını temin etmek sizin sorumluluğunuzdadır.

 

2. HER ZAMAN SİLAH DOLUYMUŞ GİBİ HAREKET EDİNİZ.

 

Hiçbir zaman silah boşmuş diye varsaymayınız. Silahın boş olduğunu garanti etmenin yegane emin yolu, namludaki fişek yatağını açmak ve gerek fişek yatağında, gerekse şarjörde mühimmat bulunup, bulunmadığını görsel olarak incelemektir. Av tüfekleri (çifteler) ve diğer tüfekler, şarjördeki tüm fişekleri döndürmek veya bunları şarjörden çıkarmak suretiyle, sonrasında da namludaki fişek yatağını açarak kontrol edilebilirler, böylelikle silahın içinde herhangi bir fişek kalıp, kalmadığı görsel olarak denetlenmiş olur.

 

3. SİLAHINIZI ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAĞI YERLERDE SAKLAYINIZ.

 

18 yaşın altındaki çocukların veya yetkili olmayan kişilerin silaha ulaşamamasını garanti etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Çocukların da maruz kalacağı kazaların riskini asgariye indirmek için silahınızı boşaltınız, kilitleyiniz ve mühimmatı da silahınızdan ayrı ve kilitli bir yerde muhafaza ediniz. Kazaları önleme amaçlı düzenekler – örneğin, kablo kilitler, fişek yatağı tıkaçları, vs. – silahı kullanmaya kararlı bir kişinin silahı doğru veya yanlış kullanımını önleyemez. Çelik silah kasaları, yetkili olmayan bir çocuk veya bir kişinin bir silahı kasten yanlış kullanma ihtimalini azaltmak için daha uygun olabilirler.

 

4. ASLA SUYA VEYA SERT BİR YÜZEYE ATIŞ YAPMAYINIZ.

 

Suyun yüzeyine veya bir kayaya ya da başka bir sert yüzeye ateş etmek, kurşunun veya fişeğin sekmesi ya da parçalanması olasılığını arttırır. Bu da hedefin şaşmasına ve hedefin çevresinde istenmeyen bir yerin vurulmasına neden olabilir.

 

5. KULLANDIĞINIZ SİLAHIN GÜVENLİK KURALLARINA UYUNUZ ANCAK GÜVENLİK DÜZENEKLERİNİN GÜVENLİK KURALLARI PROSEDÜRLERİNİN YERİNİ TUTMAYACAĞINI UNUTMAYINIZ.

 

Silahı tutarken, doldururken veya boşaltırken, manuel emniyeti mandalını takılı ve parmağınızı tetikten uzak tutunuz. Herhangi bir kazayı önlemek için asla sadece bir düzeneğe güvenmeyiniz. Mekanizma açık olmadığı ve de silah boş olmadığı takdirde asla bir silahı başka bir kişiye vermeyiniz veya başka bir kişiden almayınız. Tuttuğunuz özel silahın güvenlik kurallarını bilmeniz ve uygulamanız şarttır ancak kazalar en iyi, bu bölümdeki güvenlik kurallarında ve ürün kullanma kılavuzundaki diğer kısımlarda açıklanan güvenli kullanma kurallarına uymak suretiyle önlenebilir.

 

Bu silahı veya başka silahları doğru kullanmaya daha da alışmanız için, silah kullanımı ve güvenlik prosedürleri konusunda uzman biri tarafından öğretilecek Silahlar İçin Güvenlik Kursu’nu katılınız.

 

6. SİLAHINIZIN BAKIMINI UYGUN BİR ŞEKİLDE VE DÜZENLİ OLARAK YAPINIZ.

 

Silahınızı, silahın çalışan kısımlarında kir veya kalıntı birikmeyecek şekilde saklayınız ve taşıyınız. Korozyonu önlemek, namlunun zarar görmesini engellemek veya silahın acil bir durumda kullanımına engel teşkil edecek saf olmayan maddelerin birikmesini önlemek için silahınızı, her kullanımdan sonra, bu kullanma kılavuzunda verilen talimatlara uyarak temizleyiniz ve yağlayınız.

 

Silahınızı doldurmadan önce namlunun temiz olduğunu ve içinde tıkanıklığa yol açacak herhangi bir cismin bulunmadığını kontrol ediniz. Namlunun içinde atışa engel ve tıkanıklığa sebep olan bir cisim varken atış yapılması durumunda namlu kırılabilir ve siz veya yanınızdaki kişiler yaralanabilirsiniz. Şayet atış yaparken olağandışı bir ses duyarsanız, derhal atış yapmayı durdurunuz, manuel emniyet mandalını takınız ve silahı boşaltınız. Fişek yatağında atışa engel ve tıkanıklığa sebep olacak herhangi bir cisim bulunmadığından veya, hatalı, defolu ya da uygun olmayan mühimmat kullanılmasına bağlı olarak namlunun içinde sıkışıp, kalmış muhtemel bir kurşun olmadığından emin olunuz.

 

7. SİLAHINIZA UYGUN MÜHİMMAT KULLANINIZ.

 

Yalnızca yeni, fabrikada doldurulmuş ve CIP (Avrupa ve diğer bölgeler için) ile SAAMI (A.B.D. için) sanayi şartnamelerine göre üretilmiş mühimmat kullanınız. Kullandığınız her bir fişeğin silahınıza uygun çap veya kalibre ve tipte olduğundan emin olunuz. Silahın çapı veya kalibresi, tüfeklerin namlularında ve tabancaların kapaklarında veya namlularında belirgin bir biçimde markalanmıştır. Tekrar doldurulmuş veya tekrar üretilmiş mühimmatın kullanımı, aşırı fişek basıncı, kovan kopma ve kırılmaları veya silahınıza zarar vermeye ve size ve yakınınızdakileri yaralamaya neden olacak diğer mühimmat defolarının oluşma olasılığını arttırabilir.

 

8. ATIŞ ESNASINDA DAİMA KORUYUCU GÖZLÜK VE KULAKLIK KULLANINIZ.

 

Atış yapmakta olan bir atıcının, geri tepecek gaz, barut veya metal parçalar sebebiyle yaralanma ihtimali nadirdir fakat bu koşullarda meydana gelebilecek yaralanmalar, muhtemel bir görme kaybı da dahil, ağır olabilir. Atış yapan kişi, herhangi bir silahla atış yaparken daima çarpma ve darbeye dayanıklı atış gözlükleri takmalıdır. Kulaklıklar atışa bağlı gelişebilecek duyma kaybı olasılığını azaltır.

 

9. DOLU BİR SİLAHLA ASLA AĞACA TIRMANMAYINIZ, ÇİT VEYA HERHANGİ BİR ENGELİN ÜZERİNDEN ATLAMAYINIZ.

 

Bir ağaca tırmanmadan veya ağaçtan inmeden önce, ya da bir çit veya bir hendek veya bir engelin üzerinden atlamadan önce silahınızı açınız ve fişek yatağını boşaltınız. Engel geçiş esnasında dolu bir silahı asla kendinize doğru çekmeyiniz veya başka bir kişiye doğru itmeyiniz, doğrultmayınız.

 

10. ALKOLLÜYKEN VEYA MUHAKEME YA DA REFLEKSLERİNİZİ ZAYIFLATACAK İLAÇ ALMIŞSANIZ ATIŞ YAPMAYINIZ.

 

İçki içip, atış yapmayınız. Reflekslerinizi veya muhakemenizi zayıflatacak ilaç alırsanız, ilaç etkisi altındayken silahınızı kullanmayınız.

 

11. DOLU BİR SİLAHLA TAŞITA BİNMEYİNİZ.

 

Herhangi bir silahı bir taşıta koymadan önce boşaltınız. Avcılar ve hedef atıcıları silahlarını ancak onları kullanacakları av ve atış mahallinde doldurmalıdırlar. Eğer silahınızı kendi güvenliğiniz için taşıyorsanız, bunu, namlu fişek yatağına fişek sürmeden yani fişek yatağını boş bırakarak taşıyınız, bu sayede kazara meydana gelebilecek ateşleme olasılığını azaltabilirsiniz.

 

12. KÖTÜ HAVALANDIRILMIŞ YERLERDE DİKKATLİ OLUN.

 

Silahları kötü havalandırılmış yerlerde boşaltmak, temizlemek veya böyle yerlerde mühimmat tutmak, doğum hataları, üremeye zarar ve diğer ciddi yaralanmalarla bağlantılı bir madde olan kurşuna maruz kalmayla sonuçlanabilir. Ortamı her zaman uygun bir şekilde havalandırınız. Maruz kaldıktan sonra ellerinizi iyice yıkayınız.

 

13. HEDEFİNİZDEN EMİN OLUN.

 

Hedefinizden ve hedefin arkasında ne olduğundan emin olunuz. Arpacıklarınız hedefe kilitlenene kadar parmağınızı tetikten uzak tutunuz. Ellerinizi, parmaklarınızı ve ayaklarınızı daima dolu bir silahın namlu ucundan uzak tutunuz.

 

*BİR SİLAH SİZİN VEYA BİR BAŞKASININ HAYATINA MAL OLABİLİR! SİLAHINIZI KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUNUZ. KAZA, NEREDEYSE HER ZAMAN, TEMEL GÜVENLİK KURALLARINA UYULMAMASININ BİR SONUCUDUR.

HIZLI ERİŞİM

  • E-KATALOG

  • SATIŞ FİYATLARI

  • KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU

  • YURTİÇİ BAYİLER

  • YURTDIŞI BAYİLER